Gastronomia a VAT
Podatników VAT dzieli się na dwie grupy, mianowicie czynnych i zwolnionych. Czynnym jest ten, który płaci podatek. Do jego praw i obowiązków zalicza się:
- zarejestrowanie się do VAT,
- składanie deklaracji VAT i pliku JPK_VAT,
- prowadzenie ewidencji zakupów i sprzedaży VAT,
- wystawianie faktur VAT,
- płacenie podatku VAT,
- pomniejszanie VAT należnego o naliczony.
Jeśli chodzi o grupę podatników zwolnionych z VAT, to do ich praw i obowiązków należą:
- prowadzenie uproszczonej ewidencji,
- wystawianie faktur ze stawką „zw”, czyli zwolniony, na żądanie klienta,
- dobrowolna rejestracja do VAT.
Zwolnionym z podatku VAT jest przedsiębiorca, którego przychody w poprzednim roku nie przekroczyły 200 tys. złotych. W tym przypadku mowa o zwolnieniu podmiotowym, a jest jeszcze przedmiotowe, wynikające z tego, że dokonujesz wyłącznie sprzedaży zwolnionej z VAT. Nie dotyczy to jednak działalności gastronomicznej. Jeśli jednak Twój biznes nie generuje rocznie przychodu powyżej 200 tys. złotych, to nie masz obowiązku rozliczania się z tego podatku. Czy to dobre rozwiązanie? Wspomnieliśmy wcześniej o prawie do pomniejszenia podatku VAT należnego o naliczony. Co to oznacza? VAT należny wynika z faktur sprzedażowych, a naliczony z kosztowych. Załóżmy, że sprzedałeś towar na kwotę 12300 zł, a zapłaciłeś za niego 9840 zł i jest on opodatkowany 23 proc. VAT‑em. Kwota podatku wynosi w przypadku tych sum odpowiednio 2300 zł i 1840 zł.
Jeśli to będą Twoje jedyne transakcje, to do urzędu skarbowego będziesz musiał przelać różnicę między tymi kwotami, czyli 460 zł. Jednak w sytuacji odwrotnej, jeśli poniosłeś wyższy koszt niż osiągnąłeś przychód, to możesz się ubiegać o zwrot tych środków od urzędu skarbowego. Nievatowiec nie może na to liczyć. W działalności gastronomicznej koszty są wysokie, a Twoimi dostawcami będą głównie firmy, które na sprzedaż wystawiają fakturę VAT. Nie będąc vatowcem, nie możesz odliczyć tego podatku od zakupów, więc Twoje koszty będą wyższe, co przełoży się na konieczność ustalenia wyższych cen za produkty. Pamiętaj, że podstawową stawką VAT w gastronomii jest 23 proc. Niższy podatek obowiązuje tylko w przypadku wybranych towarów i usług.
Obowiązek posiadania kasy fiskalnej w gastronomii
Jeśli prowadzisz działalność związaną z szeroko pojętym żywieniem, zarówno stacjonarnie, jak i w formie cateringu, to musisz mieć kasę fiskalną, bez względu na wysokość obrotów. Planowo od 1 lipca 2020 roku prowadzący działalność gastronomiczną mieli obowiązkowo posiadać kasy fiskalne online, jednak w związku z sytuacją epidemiologiczną termin ten zmieniono. Takie rozwiązania będą konieczne w gastronomii od 1 stycznia 2021 roku. Niedopełnienie tej powinności będzie karane dodatkowym podatkiem w wysokości 30 proc. kwoty podatku naliczonego aż do momentu rozpoczęcia ewidencjonowania za pomocą kasy fiskalnej online oraz grzywną do wysokości nawet 240 stawek dziennych. Nie czekaj z zakupem kasy fiskalnej online na ostatnią chwilę. Już teraz wybierz sprzęt, który spełnia wymagania ustawowe. Zapoznaj się z naszą ofertą.